Jedikunskaper i krogkön

Det här är en krönika jag skrvit för Örebros universitets tidning Lösnummer. Men eftersom det vore roligt om flera läste den som inte får tidningen så publicerar jag den här. Finns även på www.losnummer.net.

Ibland kanske livet känns tråkigt och oromantiskt. Inget spännande händer och dagarna fylls med vardagliga sysslor. Tänk då vad livet vore roligare om det var som på film. Fast frågan är: Skulle det bli bättre eller sämre?


Tänk dig att du står i krogkön och blir nekad inträde men att du då kan använda dig av dina Jedi-kunskaper och med en enkel viftning med handen övertygar vakten att du inte är för full för att komma in. Eller du kanske hellre kör maffiastilen och får gå in köksvägen samtidigt som folk hjärtligt hälsar på dig när du smidigt och diskret trycker en hundring i deras hand.

Vore det inte häftigt när du ska förklara din kärlek för någon och du gör det med att sjunga Elton Johns "Your Song" och få backup av en stråkorkester, samtidigt som folk runtomkring ställer upp i ett lämpligt koreograferat dansnummer. Eller så kanske du har drömmar om att vara den tuffa hårda hjälten som inte har tid med kärlek och rider iväg i solnedgången på din motorcykel till tonerna av "Born to be wild". Låter som ett kul liv, eller hur?

Men denna fantasifulla och dramaturgiska goda sötma har nog en baksida. Om nu livet vore som en produktion från Hollywood, då är det nog också rätt förutsägbart och fyllt med klichéer där alla man känner är tråkiga stereotyper som sällan överraskar. Ditt liv är samtidigt styrt och kontrollerat av en manusförfattare och en regissör som gör allt för att du ska hamna i trubbel med dina antagonister. Inte en lugn stund om du ständigt måste slåss mot terrorister i skyskrapor eller galaktiska imperier.

Din film kanske
visar sig vara en obegriplig europeisk film som ingen bryr sig om att se för att den är svartvit och alldeles för lång. Du är inte heller säker på om det kommer bli ett lyckligt slut eller inte. Jag tror faktiskt att det är få som vill ha sitt liv regisserat av Ingmar Bergman.

Så vårt vardagliga
liv kanske inte är så dumt trots allt. Allt detta kan faktiskt finnas med i våra liv ändå, nämligen i biosalongen, där film hör hemma som bäst.


Kommentarer
Postat av: LenaK

Har du sett Karios röda ros http://en.wikipedia.org/wiki/The_Purple_Rose_of_Cairo av Woody Allen.
Den handlar om den olyckligt gifta Cecilia som trots fattigdomen i USA:s despression går på bio så ofta hon kan. (Hennes man är arbetslös och anstränger sig inte för att få jobb).
Cecilias favoritfilm är den romantiska filmen Kairos röda ros. Under en förställning vänder sig huvudrollskaraktären Tom ut i publiken och börjar prata med Cecilia.
Han hoppar ut från filmen och börjar tillsammans med Cecilia undersöka vår värld och hon går med honom in i hans värld, filmvärlden - där man inte har äkta champagne i glasen och där ljuset tonas ner när man ska kyssas.
Jag tycker om den filmen - vill ibland också att livet skulle vara lite mer romantiskt och Hollywood-likt.

Postat av: Daniel

Japp, den har jag sett. Faktiskt en av mina favoriter av Woody Allen. Kul metafilm som leker med tanken om dessa två världar skulle mötas. Konsekvenser som man kan prata om i evigheter.
Arnold Schwarzenegger försökte med något liknande i den "Den Sista Actionhjälten". Ironin och metateorin fanns där men var inte lika bra som Woodys film. =)

2007-05-29 @ 16:24:29
URL: http://dannestone.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback