Filmcensur. Inte gott alls.

Cirkusen runt "storfilmen" Arn fortsätter och visar nu att Statens Filmbyrås verksamhet främst ger negativa konsekvenser. Aftonbladet skriver att Statens Biografbyrå har satt en 15-årsgräns på julens storfilm Arn på grund av att "huvud och lemmar huggs av" och "halsar skärs av". Detta är ganska givet och med all rätt då de flesta filmer med sådana våldsinslag har fått och bör ha 15-årsgräns. Dock händer sånt tillexempel inte i Star Wars. Men det beror på att i rymden skvätter inte blodet utan koaguleras snabbt av lasersvärden.

Detta har iallafall lett till att SF beslutat att censurera sig själva genom att klippa om filmen så den får en 11-årsgräns. Detta är något som händer i USA dagligen men sällan i Sverige. Fast i USA har det gått så långt att man redan under produktionen tänka på åldersgränsen. Titta bara på hur tråkig Die Hard 4.0 blev för att 13 åringar skulle få se den i USA. Det beror ju givetvis på precis som det gäller med Arn att det kostnaden för filmen som är skyhöga och ju fler som kan se den ju mer pengar kommer in som täcker lite av budgeten iallafall.

Från ett håll skiter jag i det här eftersom jag inte tror på filmen i huvudtaget. Men då har jag bara bedömt den från den likgilitiga trailern. Men jag tycker det är synd att man på SF beslutar att klippa om filmen. Måste vi verkligen gå åt det hållet som i USA att just den mest inkomstbringande filmen är den bästa filmen? Trodde SF skulle satsa på kvalité.

Uppdatering:
På filmnyheterna.se kan man läsa att det är 52 sekunder som klippts bort för att tillredställa staten så även 11-14 åringar får se Arn i jul. Kan låta som lite men 52 sekunder är för mycket.

Kommentarer
Postat av: petrus

det var till och med samma censor som såg filmen

2007-11-09 @ 14:35:54
Postat av: petrus

?men det är klart när de får frikort av biografbranschen och premiärbiljetter så är det kanske inte så konstigt

2007-11-09 @ 14:37:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback