Dagens post

Dagens höjdpunkt idag har hittils varit och hämtat posten. Var två positiva brev och ett negativt.

Det negativa var att jag fick kontrollbesked från Antagningen. Där stod det att en kurs jag sökt till hösten "Kvinnligt och manligt i medierna" har blivit inställt. Typisk Örebro Universitet. Dock är jag kvar i antagningen på Kulturjournalism i Malmö, en distanskurs på ett år.

Det positiva var ett rätt sent födelsekort från min tandläkare. Iförsig stod det att "vi uppmärksammat att du fyller 30 år i år". Det var även ett presentkort på 20% för nästa undersökning samt ännu ett på 10% som jag tydligen ska ge bort till en vän som känner att de behöver gå och undersökas. Effektivt sätt att locka patienter kan jag tänka mig.

Det andra var ett fint paket. Första säsongen av Six Feet Under som jag beställde igår. Har ju bara sett den första säsongen så jag måste ju ta itu med serien alla pratar om. Boxen är otroligt snygg men det är kanske inte så väldigt uppmuntrande när man öppnar boxen och i botten står "Det är oundvikligt, här ska vi alla hamna". Öppet för tolkning givetvis även om serien handlar om att leva med döden.


                                      image1

Test av Youtube


Efter lite hjälp av en annan bloggare på denna portal fick jag äntligen det att fungera med att lägga in Youtube-filmer. Så som introduktion till troligtvis många andra klipp jag tänker lägga upp här så får det bli Robin Williams som pratar om Skottland och uppkomsten av golf. Han får mig på gott humör den mannen. =)Ljusglimtar i mörkret

Vilken jäkla helg. Trodde det skulle sitta fint med att få tid för sig själv. Äta lite gott, se några filmer och korka upp ett gott rött vin. Sent på fredagskvällen kom den, ångestattacken. En tanke blev flera som i en ond spiral och tills jag låg på golvet och kved. Gick ut i mörkret för att få luft, gick bara ett varv. Eller snarare vinglade lätt på grund av vinet. Ja självklart är det ingen bra kombination att dricka och må dåligt samtidigt. 

Paniken grundar sig nog i det faktum att jag måste ut där igen och såra. Vill inte det igen. Kan det inte bara få hänga där ovetandes och sen försvinna av sig själv i alla ignorans. Frågan är nu bara vem är det som får det obehagliga beskedet. 

Spiralen av ångest är ju något vanligt. Men den kvällen och helgen som gått där tankar om en orolig och otrygg framtid gjordes sig påmind har gått över. Iallafall något. Ser ljuset, ser hoppet och jag ser människan som är min räddning. Mig själv.
 

Jedikunskaper i krogkön

Det här är en krönika jag skrvit för Örebros universitets tidning Lösnummer. Men eftersom det vore roligt om flera läste den som inte får tidningen så publicerar jag den här. Finns även på www.losnummer.net.

Ibland kanske livet känns tråkigt och oromantiskt. Inget spännande händer och dagarna fylls med vardagliga sysslor. Tänk då vad livet vore roligare om det var som på film. Fast frågan är: Skulle det bli bättre eller sämre?


Tänk dig att du står i krogkön och blir nekad inträde men att du då kan använda dig av dina Jedi-kunskaper och med en enkel viftning med handen övertygar vakten att du inte är för full för att komma in. Eller du kanske hellre kör maffiastilen och får gå in köksvägen samtidigt som folk hjärtligt hälsar på dig när du smidigt och diskret trycker en hundring i deras hand.

Vore det inte häftigt när du ska förklara din kärlek för någon och du gör det med att sjunga Elton Johns "Your Song" och få backup av en stråkorkester, samtidigt som folk runtomkring ställer upp i ett lämpligt koreograferat dansnummer. Eller så kanske du har drömmar om att vara den tuffa hårda hjälten som inte har tid med kärlek och rider iväg i solnedgången på din motorcykel till tonerna av "Born to be wild". Låter som ett kul liv, eller hur?

Men denna fantasifulla och dramaturgiska goda sötma har nog en baksida. Om nu livet vore som en produktion från Hollywood, då är det nog också rätt förutsägbart och fyllt med klichéer där alla man känner är tråkiga stereotyper som sällan överraskar. Ditt liv är samtidigt styrt och kontrollerat av en manusförfattare och en regissör som gör allt för att du ska hamna i trubbel med dina antagonister. Inte en lugn stund om du ständigt måste slåss mot terrorister i skyskrapor eller galaktiska imperier.

Din film kanske
visar sig vara en obegriplig europeisk film som ingen bryr sig om att se för att den är svartvit och alldeles för lång. Du är inte heller säker på om det kommer bli ett lyckligt slut eller inte. Jag tror faktiskt att det är få som vill ha sitt liv regisserat av Ingmar Bergman.

Så vårt vardagliga
liv kanske inte är så dumt trots allt. Allt detta kan faktiskt finnas med i våra liv ändå, nämligen i biosalongen, där film hör hemma som bäst.